Způsoby výsevu semen
Techniky setí palem
Při vysévání palem překryjeme semínka substrátem, tak 1,5 – 3 cm vysoko, nebo vrstvou substrátu, který je minimálně široký jako šířka semen. Pokud jsou semínka uložená vedle sebe, z prvopočátku to nevadí, avšak jak začnou klíčit je třeba je rozsadit. Květináče na klíčení musí být dostatečně hluboké, protože dříve než začnou rašit listy, první vzejdou kořeny, které velmi rychle rostou. Hlubší větší misku používáme v případě, pokud máme větší množství semen, doporučuje se také ji následně přikrýt fólií. Zasetá semínka umístíme na místo, kde bude teplota přibližně kolem těch 35 – 38 C. Pokud bude teplota nižší, je možné, že nám vyklíčí menší procento semínek a bude to jistě i déle trvat. Semínka palem vyklíčí od jednoho měsíce až do dvou let, záleží na druhu a stavu semínka.
Technika fermentace při setí semen palem
Fermentace je taková technika setí, kdy proces látkové přeměny, při kterém se glukóza a další cukry rozkládají bez přítomnosti kyslíku, přičemž se uvolňuje energie. Někdy je totiž těžké oddělit dužinu semen, neboť ta je vláknitá a je občas složitý proces ji oddělit. Je potvrzeno, že pokud navlhčíme semínka a necháme je v igelitovém pytli pár týdnů, dužina začne kvasit a snadno se oddělí od semínka umytím. Mnoho lidí tuto techniku nezná, ale věřte, že je velmi zajímavá nejen v tom, že zlepší klíčivost semen, a tím se zvýší procento klíčivosti, ale také i tím, že semena vyklíčí všechny ve stejném čase. Musím vás ale důležitě upozornit, že semínka se nesmějí fermentovat déle než 2 – 4 týdny, neboť za zvláště vysokých teplotách by mohly shnít.
Technika setí semen pomocí sáčku
Tato technika je podobná jako technika fermentace, spočívá v tom, že semínka necháme klíčit v igelitovém sáčku. Semínka smícháme s vhodným substrátem na klíčení, uzavřeme do nepropustného igelitového sáčku a dobře uzavřeme. Nevystavujeme je přímému slunečnímu záření, avšak uložíme na dobře teplé místo. Kontrolujeme pravidelně igelitovou kapsu. Sáčku, které použijeme na tento druh vysetí, musí být dostatečně hrubé, avšak průhledné, neboť by mohlo dojít k protržení. Na toto si musíme dávat obzvláště dobrý pozor, protože při protržení sáčku by mohlo dojít k rychlému vysušení substrátu a semena by ztratila na kvalitě. Semena přesazujeme ihned po vyklíčení.
Komentáře
Přehled komentářů
O technice fermentace slyším poprvé ale musím říct že funguje lépe než běžný způsob. už mám dvě palmy: livistonu chinensis a chamaerops :) Teď se pokouším o datlovník ..
Způsob výsevu semen
(pěstitel, 28. 9. 2011 21:16)